warzywa na patelni

Warzywa na patelni

Obiad dla Vaty

Dziś coś łatwiejszego. Ten przepis zamieszczam z myślą o mojej niedawnej czytelniczce Ani, a także z myślą o wszystkich, którzy mieli by ochotę na coś zwykłego, a jednocześnie pożywnego.

Co będzie potrzebne:

  • por
  • pietruszka 1szt
  • kawałek selera
  • marchewka 3 szt
  • ryż basmati
  • kawałek imbiru (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • olej słonecznikowy 2łyżki
  • przyprawy – oregano, lubczyk, kurkuma ( ja dodaję też asafetydę, która daje nieco podobny aromat jak cebula czy czosnek, ale nie jest podrażniająca, dodatkowo usprawnia trawienie)
  • sól

Pora przekrawamy na pół, kroimy w plasterki. Przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Marchew, pietruszkę i selera kroimy w grubsze zapałki. Siekamy natkę pietruszki.

Rozgrzewamy patelnię. Na patelni rozgrzewamy przyprawy aby wydobyć ich aromat, dodajemy olej. Następnie dodajemy sparzonego pora. Na maleńkim ogniu blanszujemy, aż zmięknie, mieszamy.

Dodajemy pokrojone warzywa i zalewamy wodą by przykryć warzywa. Dusimy kilka minut, następnie wsypujemy ryż. Całość mieszamy, dodajemy soli wg uznania. Obiad będzie gotowy za 20 min.

Można też przygotować wersję np. z indykiem w kawałkach.

Zapraszam do przetestowania innych przepisów dla Vaty, wśrod nich przykładowe śniadanie.

Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *