Ser biały dla Pitty – paneer

Dziś robimy ser paneer. Co w nim takiego ciekawego? Otóż ten ser, w przeciwieństwie do typowych polskich wyrobów nie jest kwaśny . Oznacza to tym samym, że śmiało może stanowić dobry składnik diety balansującej Pittę. Co więcej, nie podrażnia jelit, ma bardzo łagodny smak i może być podawany dzieciom już w pierwszych miesiącach życia. Dodadkowo paneer jest niezwykle łatwy do zrobienia – potrzebne będą właściwie tylko dwa składniki.

Składniki:

  • 2 litry mleka, najlepiej pełnego (nie UHT)
  • 2 cytryny

Przydadzą się:

  • sitko
  • gaza lub pielucha tetrowa
  • talerzyk lub foremka
  • słoik ogórków lub dynia 🙂 jako dociążenie

Przepis:

  • Podwójnie złożoną gazę układamy na sitku.
  • Wyciskamy sok z cytryn, usuwamy pestki.
  • Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy do momentu, aż zacznie się podnosić.
  • Wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Po chwili ser zacznie się oddzielać. Czekamy, aż serwatka zrobi się zupełnie przeźroczysta.
  • Ser wykładamy na sitko wyłożone gazą.
  • Dobrze płuczemy pod bieżącą wodą, by pozbyć się soku z cytryny.
  • Następnie wraz z gazą przekładamy na talerzyk lub do foremki i przykrywamy talerzem.
  • Ser dociążamy od góry słoikiem lub ciężkim garnkiem, który stawiamy na talerzu.
  • Zostawiamy na noc do odcieknięcia.

Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *