Pieczona dynia z orzechami

To może zrobimy ajurwedyjski obiad? Ajurwedyjski, czyli przygotowany z możliwie naturalnych składników. Poniżej zamieszczam przepis na pyszne, szybkie i łatwe do zrobienia danie, które u nas zadziałało jako sobotni obiad rodzinny. Obiad bezmięsny, a zarazem bardzo pożywny. To propozycja, która będzie korzystnie równoważyła wszystkie trzy dosze. Sezam, który jest najlepszy dla Vaty, możemy też zastąpić słonecznikiem, który będzie lepszym rozwiązaniem dla Pitty i Kaphy.

4 porcje

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 200 g ryżu
  • 2 czerwone cebule
  • pół szklanki nasion sezamu lub słonecznika
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g dowolnych orzechów
  • 1 wiązka grubo posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Nastaw piekarnik na 240°C.

Dynię obierz i pokrój na 2-3 cm kawałki, usuń pestki. Pokrojoną dynię włóż do naczynia żaroodpornego, polej trzema łyżkami oleju. Dodaj sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj. Umieść warzywa w piekarniku i piecz przez 40 min. Cebule pokrój w paseczki. Po ok. 20 min posyp nią dynię. I piecz całość pozostałe 20 min.

Żeby przygotować sos, sezam upraż na dużej patelni, do momentu kiedy lekko się zarumieni, uważając, by się nie przypalił, bo sos będzie cierpki. Uprażony sezam przesyp do wysokiego pojemnika i zblenduj. Warto użyć ściereczki do nakrycia naczynia, by ziarna się nie rozsypały. W trakcie blendowania można użyć odrobinę oleju lub oliwy.

Nastaw ryż na 17 minut.

Do pasty z sezamu dodaj sok z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku, troszkę wody i ćwierć łyżeczki soli. Mieszaj sos, aż osiągnie konsystencję śmietany.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlewając łyżeczki łyżeczki oleju. Dodaj posiekane orzechy i pół łyżeczki soli. Praż przez dwie minuty.

Rozłóż dynię na talerzach, polej sosem sezamowym, posyp orzechami i pietruszką. Podawaj z ryżem.

Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *