Masło klarowane

Robimy dziś domowe masło klarowane. Jeżeli mamy w domu kuchenkę, garnek z grubszym dnem, sitko i gazę (ewentualnie pieluszkę), no i kostkę masła oraz 15 minut czasu to nie ma powodu, by kupować masło klarowane w sklepie 🙂 zwłaszcza, że masło dostępne w sprzedaży jest dość drogie.

Przepis jest bardzo, bardzo prosty. Trzeba się postarać, by się nie udało :

Krok 1. Przygotowujemy garnek, sitko, gazę (lub pieluszkę tetrową) i nie przepuszczające światła naczynie z pokrywką z ciemnego szkła lub gliniane.

Krok 2. Wkładamy masło do rondelka. Podgrzewamy na minimalnym ogniu, by nie doprowadzić do spalenia.

Krok 3. Obserwujemy podgrzewające się masło a dokładniej nasłuchujemy.

Krok 4. Kiedy masło przestanie wydawać jakiekolwiek dźwięki warto dmuchnąć by rozsunąć zgromadzoną na powierzchni pianę, zobaczymy wtedy dno. Będzie to oznaczało, że masło jest przejrzyste czyli sklarowane.

Krok 5. Nie usuwamy żadnych szumowin ani piany, nie mieszamy masła. Zlewamy je przez sitko wyłożone gazą do przygotowanego wcześniej naczynia. Czekamy aż ostygnie i zamykamy.

Ważna informacja. Masła klarowanego nie trzymamy w lodówce. Musimy tylko uważać by go nie zabrudzić np. niechcący oblizaną łyżeczką, albo mokrym nożem. Wtedy im będzie starsze, tym będzie bardziej wartościowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *