Komosowianka

Śniadanie dla Vaty

Dziś z cyklu śniadania dla Vaty przedstawiam alternatywę dla standardowej owsianki, która też oczywiście dla Vaty jest bardzo wskazana, pod warunkiem, że jest gotowana 🙂 No dobrze, ale czas na śniadanie z komosy ryżowej czyli dość popularnej już w Polsce kaszy quinoa (czyt. kinua).

  • 1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • 3 namoczone daktyle
  • ¼ szklanki namoczonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta soli

Kroimy drobno orzechy i daktyle, prażymy je na patelni dodając komosę i masło klarowane. Całość zalewamy szklanką wody i gotujemy 15-20 min. Dodajemy miód kiedy lekko ostygnie.

Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *