Jajko sadzone na szparagach

Śniadanie dla Vaty

Dziś z cyklu śniadanko balansujące Vatę mamy jajko w roli głównej. Szanowne jajo usadzone wygodnie na pysznych szparagach.

Czego potrzebujemy:

  • pęczek szparagów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypiorek
  • ser żółty, najlepiej parmezan

Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, by sprawiały nam przyjemność podczas jedzenia. Obieramy do 2/3 długości od końca, następnie gotujemy na parze (ok. 4 minuty) aż będą al dente. Ugotowane szparagi układamy na talerzach, polewamy połową roztopionego masła (1 łyżka), doprawiamy solą i pieprzem. Pozostałą część masła używamy do przygotowania jajek sadzonych. Gotowe jajka kładziemy na szparagach, posypujemy szczypiorkiem oraz tartym parmezanem. Podajemy z pieczywem. Pyszne…

Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *