Śniadanie dla Vaty
Dziś z cyklu śniadanko balansujące Vatę mamy jajko w roli głównej. Szanowne jajo usadzone wygodnie na pysznych szparagach.
Czego potrzebujemy:
- pęczek szparagów
- 2 jajka
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypiorek
- ser żółty, najlepiej parmezan
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, by sprawiały nam przyjemność podczas jedzenia. Obieramy do 2/3 długości od końca, następnie gotujemy na parze (ok. 4 minuty) aż będą al dente. Ugotowane szparagi układamy na talerzach, polewamy połową roztopionego masła (1 łyżka), doprawiamy solą i pieprzem. Pozostałą część masła używamy do przygotowania jajek sadzonych. Gotowe jajka kładziemy na szparagach, posypujemy szczypiorkiem oraz tartym parmezanem. Podajemy z pieczywem. Pyszne…
Na zdrowie!