Fritta z kaszy jaglanej ze szpinakiem (bazylią)

Śniadanie dla Vaty

Były już pojedyncze przepisy na typowo ajurwedyjskie specyfiki takie jak masło klarowane, kitchari, czy ser paneer. Dziś rozpoczynamy cykl przepisów na konkretne posiłki balansujące dosze. Startujemy ze śniadankiem balansującym Vatę.

  • ¼ szklanki kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¼ cebuli lub pora
  • 100g bazylii lub szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego

Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukujemy ciepłą wodą, wsypujemy do garnka i zalewamy pół szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Zdejmujemy pokrywę, pozostawiamy do ostudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, sól, pieprz, kurkumę, pokrojoną w kosteczkę cebulę, ugotowaną kaszę jaglaną i kurkumę. Dokładnie mieszamy.

Szpinak lub bazylię myjemy i odsączamy. Na małej patelni delikatnie podsmażamy na maśle klarowanym starty czosnek, dodajemy szpinak i mieszając smażymy przez ok. 2 minuty.

Dodajemy masę jajeczną, delikatnie mieszamy i smażymy na małym ogniu przez ok. 2 minuty, następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 13 minut bez przykrycia, aż masa będzie ścięta.

Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *