Kitchari – ajurwedyjski superfood

Kitchari to najbardziej znane danie z kuchni ajurwedyjskiej. Ma fantastyczne zdolności detoksykacji ciała, jest niezwykle korzystne przy regeneracji błony jelit, a ponadto równoważy wszystkie trzy dosze: vata, pitta i kapha.

Jest bardzo wskazane dla dzieci  już od 7. miesiąca życia. To bardzo dobry pomysł na posiłek w przypadku silnego osłabienia organizmu np. podczas choroby czy rekonwalescencji. Polecane jest jako świetne źródło energii dla osób w podeszłym wieku. Jest to też główne danie na czas sezonowego oczyszczania organizmu.

Co to jest?

Kitchari to pyszny jednogarnkowy posiłek z fasolki mung, ryżu basmati z dodatkiem masła klarowanego i przypraw.

Czemu w kitchari używamy akurat fasolki mung? To właśnie fasolka mung w połówkach jest sercem dania. Ma właściwości usuwania toksyn z organizmu, w szczególności pestycydów i środków owadobójczych. Fasola mung jest również świetnym źródłem łatwo wchłanialnego białka i magnezu, co więcej, jako najmniejsza i jedyna ze wszystkich fasolek nie ma działania wzdymającego.

Biały długi ryż (basmati) jest z kolei lekkostrawny i nie podrażnia ścian jelit w przeciwieństwie do ryżu brązowego, który wymaga już sprawnego układu pokarmowego, by organizm wykorzystał jego dobrodziejstwo. Korzystniejszy jest również od zwykłego ryżu, gdyż długi ryż basmati ma niższy indeks glikemiczny w porównaniu z ryżem o krótszych ziarnach.

Jeśli jesteś przemęczony, chory, masz gorszy dzień, albo wracasz z podróży przygotuj sobie proste kitchari.

Co będzie potrzebne?

  • 200g /szklanka ryżu basmati
  • 100g /pół szklanki fasolki mung (połówki)
  • 2cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • ćwierć łyżeczki asafetydy lub czosnku
  • ćwierć łyżeczki ajwanu

Namocz fasolkę przez 5 godz. Wypłucz osobno fasolkę, osobno ryż. Zagotuj fasolkę w litrze świeżej wody, zdejmując na bieżąco pianę. Zagotowaną fasolkę odcedź i wlej litr świeżej wody. Zetrzyj lub pokrój w plasterki imbir, wszystkie przyprawy (bez gorczycy) zmiksuj dodając łyżkę wody, by uzyskać konsystencję pasty. Upraż gorczycę na maśle klarowanym, do momentu gdy zacznie podskakiwać. Dodaj pastę z przypraw, rozprowadź na patelni i duś przez 30 sek. Dodaj przyprawy do fasolki. Całość gotuj razem przez godzinę, następnie dodaj ryż, szklankę wody, gotuj jeszcze przez 20 min.

Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *