Kitchari – ajurwedyjski superfood

Kitchari to najbardziej znane danie z kuchni ajurwedyjskiej. Ma fantastyczne zdolności detoksykacji ciała, jest niezwykle korzystne przy regeneracji błony jelit, a ponadto równoważy wszystkie trzy dosze: vata, pitta i kapha.

Jest bardzo wskazane dla dzieci  już od 7. miesiąca życia. To bardzo dobry pomysł na posiłek w przypadku silnego osłabienia organizmu np. podczas choroby czy rekonwalescencji. Polecane jest jako świetne źródło energii dla osób w podeszłym wieku. Jest to też główne danie na czas sezonowego oczyszczania organizmu.

Co to jest?

Kitchari to pyszny jednogarnkowy posiłek z fasolki mung, ryżu basmati z dodatkiem masła klarowanego i przypraw.

Czemu w kitchari używamy akurat fasolki mung? To właśnie fasolka mung w połówkach jest sercem dania. Ma właściwości usuwania toksyn z organizmu, w szczególności pestycydów i środków owadobójczych. Fasola mung jest również świetnym źródłem łatwo wchłanialnego białka i magnezu, co więcej, jako najmniejsza i jedyna ze wszystkich fasolek nie ma działania wzdymającego.

Biały długi ryż (basmati) jest z kolei lekkostrawny i nie podrażnia ścian jelit w przeciwieństwie do ryżu brązowego, który wymaga już sprawnego układu pokarmowego, by organizm wykorzystał jego dobrodziejstwo. Korzystniejszy jest również od zwykłego ryżu, gdyż długi ryż basmati ma niższy indeks glikemiczny w porównaniu z ryżem o krótszych ziarnach.

Jeśli jesteś przemęczony, chory, masz gorszy dzień, albo wracasz z podróży przygotuj sobie proste kitchari.

Co będzie potrzebne?

  • 200g /szklanka ryżu basmati
  • 100g /pół szklanki fasolki mung (połówki)
  • 2cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • ćwierć łyżeczki asafetydy lub czosnku
  • ćwierć łyżeczki ajwanu

Namocz fasolkę przez 5 godz. Wypłucz osobno fasolkę, osobno ryż. Zagotuj fasolkę w litrze świeżej wody, zdejmując na bieżąco pianę. Zagotowaną fasolkę odcedź i wlej litr świeżej wody. Zetrzyj lub pokrój w plasterki imbir, wszystkie przyprawy (bez gorczycy) zmiksuj dodając łyżkę wody, by uzyskać konsystencję pasty. Upraż gorczycę na maśle klarowanym, do momentu gdy zacznie podskakiwać. Dodaj pastę z przypraw, rozprowadź na patelni i duś przez 30 sek. Dodaj przyprawy do fasolki. Całość gotuj razem przez godzinę, następnie dodaj ryż, szklankę wody, gotuj jeszcze przez 20 min.

Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *