Kitchari to najbardziej znane danie z kuchni ajurwedyjskiej. Ma fantastyczne zdolności detoksykacji ciała, jest niezwykle korzystne przy regeneracji błony jelit, a ponadto równoważy wszystkie trzy dosze: vata, pitta i kapha.
Jest bardzo wskazane dla dzieci już od 7. miesiąca życia. To bardzo dobry pomysł na posiłek w przypadku silnego osłabienia organizmu np. podczas choroby czy rekonwalescencji. Polecane jest jako świetne źródło energii dla osób w podeszłym wieku. Jest to też główne danie na czas sezonowego oczyszczania organizmu.
Co to jest?
Kitchari to pyszny jednogarnkowy posiłek z fasolki mung, ryżu basmati z dodatkiem masła klarowanego i przypraw.
Czemu w kitchari używamy akurat fasolki mung? To właśnie fasolka mung w połówkach jest sercem dania. Ma właściwości usuwania toksyn z organizmu, w szczególności pestycydów i środków owadobójczych. Fasola mung jest również świetnym źródłem łatwo wchłanialnego białka i magnezu, co więcej, jako najmniejsza i jedyna ze wszystkich fasolek nie ma działania wzdymającego.
Biały długi ryż (basmati) jest z kolei lekkostrawny i nie podrażnia ścian jelit w przeciwieństwie do ryżu brązowego, który wymaga już sprawnego układu pokarmowego, by organizm wykorzystał jego dobrodziejstwo. Korzystniejszy jest również od zwykłego ryżu, gdyż długi ryż basmati ma niższy indeks glikemiczny w porównaniu z ryżem o krótszych ziarnach.
Jeśli jesteś przemęczony, chory, masz gorszy dzień, albo wracasz z podróży przygotuj sobie proste kitchari.
Co będzie potrzebne?
- 200g /szklanka ryżu basmati
- 100g /pół szklanki fasolki mung (połówki)
- 2cm kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka gorczycy
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki kurkumy
- ćwierć łyżeczki asafetydy lub czosnku
- ćwierć łyżeczki ajwanu
Namocz fasolkę przez 5 godz. Wypłucz osobno fasolkę, osobno ryż. Zagotuj fasolkę w litrze świeżej wody, zdejmując na bieżąco pianę. Zagotowaną fasolkę odcedź i wlej litr świeżej wody. Zetrzyj lub pokrój w plasterki imbir, wszystkie przyprawy (bez gorczycy) zmiksuj dodając łyżkę wody, by uzyskać konsystencję pasty. Upraż gorczycę na maśle klarowanym, do momentu gdy zacznie podskakiwać. Dodaj pastę z przypraw, rozprowadź na patelni i duś przez 30 sek. Dodaj przyprawy do fasolki. Całość gotuj razem przez godzinę, następnie dodaj ryż, szklankę wody, gotuj jeszcze przez 20 min.
Na zdrowie!