Najnowsze wpisy

Ajurweda

Co mówi Ajurweda na hamburgera i frytki z colą?

Przyznacie, chyba każdemu się raz na jakiś czas zdarza: podwójne pięknie wysmażone chrupiące frytki, albo dorodny, pachnący hamburger i do tego słodka, gazowana cola i… jeszcze kilka nuggetsów do tego. Co tam nasza dzisiejsza wiedza i badania naukowe na ten temat mówią? Ano łatwo się domyślić – niezdrowe, złe, niekorzystne, tłuste, podnoszące ciśnienie i wrzucające […]

Ajurwedyjskie oczyszczanie, Przepisy

Masło klarowane

Robimy dziś domowe masło klarowane. Jeżeli mamy w domu kuchenkę, garnek z grubszym dnem, sitko i gazę (ewentualnie pieluszkę), no i kostkę masła oraz 15 minut czasu to nie ma powodu, by kupować masło klarowane w sklepie 🙂 zwłaszcza, że masło dostępne w sprzedaży jest dość drogie. Przepis jest bardzo, bardzo prosty. Trzeba się postarać, […]

Ajurweda dla dzieci, Przepisy, Vata

Komosowianka

Śniadanie dla Vaty Dziś z cyklu śniadania dla Vaty przedstawiam alternatywę dla standardowej owsianki, która też oczywiście dla Vaty jest bardzo wskazana, pod warunkiem, że jest gotowana 🙂 No dobrze, ale czas na śniadanie z komosy ryżowej czyli dość popularnej już w Polsce kaszy quinoa (czyt. kinua). 1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa) 3 namoczone daktyle […]

Spotkania

Spotkanie przy ajurwedyjskiej herbacie w Krakowie

Czy to, co jemy wpływa na nasze zdrowie? Chcesz dowiedzieć się co mówi na ten temat 5000 lat doświadczenia? Zapraszam na spotkanie, na którym będzie okazja porozmawiać na żywo o Ajurwedzie, o zdrowiu, o równowadze. Podzielę się Ajurwedą i moim doświadczeniem. Chętnie podpowiem jakie produkty wybierać, by poczuć się lepiej. Ajurweda daje bardzo konkretne,dopasowane do […]

Przepisy, Vata

Jajko sadzone na szparagach

Śniadanie dla Vaty Dziś z cyklu śniadanko balansujące Vatę mamy jajko w roli głównej. Szanowne jajo usadzone wygodnie na pysznych szparagach. Czego potrzebujemy: pęczek szparagów 2 jajka 2 łyżki masła klarowanego szczypiorek ser żółty, najlepiej parmezan Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, by sprawiały nam przyjemność podczas jedzenia. Obieramy do 2/3 długości od końca, następnie gotujemy […]